La desparasitació interna en gossos

2022-05-02

La desparasitació interna i externa del nostre gos és molt important a totes les edats. Hi ha molts paràsits que poden afectar al nostre company animal i causar-li malalties com la ehrlichiosi o la leishmaniosi.

Hi han diferents mètodes de desparasitació interna i externa com ara repel·lents, comprimits masticables o xarops. Tenir a ratlla als paràsits no és una tasca complicada però si que requereix constància per a que no esdevinguin complicacions, ja que aquestes si que poden fer que el nostre gos es posi realment malalt.

A la Clinica Veterinària Santa Marta de Mataró, a l'article d'avui, us volem parlar sobre els tipus de paràsits interns, quan desparasitar al nostre gos depenen de l'edat i del seu estat i dels tractaments antiparasitaris que podem realitzar.

Paràsits interns als gossos

Els paràsits interns dels gossos son tots de la família dels cucs, en castellà coneguts com a "lombrices", que ocupen els intestins del nostre animal. Depenen del tipus de paràsit poden atacar òrgans vitals com els pulmons o el cor, per això és tant important realitzar despasitacions internes als gossos. Aquests són els paràsits més comuns que poden trobar als nostres gossos:

  • Anquilòstoms: Un tipus de cucs que s'adereixen a les parets del sistema digestiu del gos i s'alimenten de la seva sang. La forma més comú de propagació és el contacte amb superfícies contaminades. Els anquilòstoms poden provocar hemorràgies internes.
  • Àscaris: Aquests tipus de cucs rodons també viuen als intestins i solen traspassar-se mitjançant la femta contaminada o en el cas dels cadells a través de la lactància.
  • Tricúrids: Els paràsits intestinals més freqüents dels gossos i entren a l'organisme a través dels ous dels cucs a zones contaminades. Aquests cucs provoquen diarrees i malalties greus si no vas al veterinari.
  • Filaria: Es transmeten a través dels mosquits i s'allotgen al cor i als vasos sanguinis dels pulmons provocant insuficiències respiratòries i cardíaques. Aquests insectes es troben sobretot a les zones costeres del llevant espanyol i de Canàries.
  • Thelazia: També es transmeten a través de les mosques i s'allotgen als ulls dels gossos. Poden produir ulceres o ferides en aquesta zona.
  • Tènies: Les tènies son cucs intestinals que poden mesurar fins a 20 cm i s'alimenten del menjar ingerit pel gos. El símptoma més característic és una pèrdua molt gran de pes al gos i es transmeten a través de les puces.

El moment de fer una desparasitació interna del teu gos

La millor manera de saber quan el teu gos necessita una desparasitació interna es mitjançant el teu veterinari de confiança. El seguiment veterinari és essencial pels nostres animals ja que poden evitar malalties més greus.

En general, la forma més fàcil per dividir quan s'ha de parasitar és tenint en compte l'edat del gos i el seu estat. Normalment, la primera desparasitació es fa abans de la primera vacuna i es sol fer de forma mensual fins als 6 mesos. A partir dels 6 mesos i pels gossos adults depèn de si passen molt temps amb altres gossos o al carrer o si estan més a casa, ja que l'exposició als paràsits interns és diferent. En el primer dels casos es recomana desparasitar cada dos mesos i en el segon fer-ho cada tres.

Tractament antiparasitari veterinari

Quan el teu gos mostri alguns dels símptomes que hem descrit amb anterioritat has d'acudir al teu veterinari per a aplicar una desparasitació profilàctica dels paràsits allotjats als intestins o als vasos sanguinis del teu company animal. Com a mètode de prevenció és important tindre en compte mètodes com pipetes o esprais per a que les puces o les mosques es mantinguin lluny dels gossos.

La desparacitació interna en gossos s'ha de fer sempre sota supervisió veterinària. Els veterinaris de Santa Marta fem una revisió complerta de l'animal per a descartar altres malalties i a partir d'aquí aplicarem una pauta de medicaments, hospitalització o els mètodes que calguin per cuidar del teu gos. 

Trucar
whatsapp