Esterilització dels gossos

2022-05-20

L'esterilització de gossos és una pràctica molt recomanada a nivell veterinari. Quan esterilitzes un gos o una gossa evites que neixin camades de gossos no desitjades i redueixes molt el risc de que pateixin malalties relacionades amb l'aparell reproductor. S'ha de tenir en compte que els gossos, tot i que porten milers d'anys convivint amb els humans, segueixen tenint intactes els seus instints sexuals primaris, cosa que pot perjudicar la seva actitud. Per això es practica la castració.

L'esterilització dels gossos és una operació quirúrgica de poc risc per evitar la seva reproducció, intervenint directament en els seus òrgans reproductors. A la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró, referent al Maresme, realitzem esterilització de gossos i gosses. En aquest article t'expliquem tot el que has de saber al respecte.

Tècniques d'esterilització

L'esterilització de gosses és més complicada a nivell mèdic que la dels gossos. Per a les femelles es practiquen:

 • Histerectomia: Extirpació de l'úter i les banyes uterines. No comporta la castració.
 • Ovarihisterectomia: A més d'extirpar l'úter i les banyes uterines també s'eliminen els ovaris, el que suposa la seva castració, l'eliminació del desig sexual.

Per els gossos mascles les operacions que es poden fer son:

 • Vasectomia: L'extirpació d'un petit fragment del conducte que condueix els espermatozous fins a la uretra i el penis, deixant intacte la resta de l'aparell reproductor.
 • Orquiectomia: Extirpació dels dos testicles. La castració.

Cures dels gossos esterilitzats

Com mencionem a l'inici de l'article son intervencions que suposen molt poc risc pels animals i pels veterinaris és una operació pràcticament rutinària. En el cas dels mascles la recuperació és molt ràpida i requereix un parell de dies amb analgèsics.

Per a les femelles l'operació és molt més invasiva i, per tant, necessita més dies de tractament ja que es fa una incisió longitudinal a l'abdomen. En qualsevol cas s'ha de fer un seguiment de l'operació pel veterinari i tenir cura de si l'operació ha sortit bé en el cas dels amos del gos, tenint en compte sobretot comportaments estranys.

El moment ideal per a l'esterilització

Per a les femelles hi ha un mite molt estès que diu que per esterilitzar s'han de quedar embarassades almenys una vegada. No és cert. L'ideal es fer-ho quan abans millor, però és millor recórrer al veterinari per a que et digui el millor moment. En el cas dels gossos mascles és recomanable a que baixin els testicles, que l'animal assoleixi la seva maduresa sexual, que arriba aproximadament entre els 6 o els 7 mesos.

Beneficis d'esterilitzar el teu gos

Com ja hem explicat, millora el comportament de l'animal i la seva salut, però hi ha més avantatges a l'esterilitzar el teu gos:

 • Control de la població: En altres articles ja hem parlat sobre l'abandonament animal a Espanya. Evitar camades no desitjades es primordial.
 • Millora la convivència: Millora el comportament de l'animal amb altres gossos i amb les persones. Evitem el marcatge urinari, son menys agressius i deixen d'intentar muntar objectes o persones.
 • S'evita que els mascles marxin de casa, ja que els gossos en zel tendeixen a vagabundejar.
 • Reducció de tumors dràstica tant en mascles com a les femelles.
 • Els gossos i gosses esterilitzades tenen menys infeccions a l'àrea genital i anal, com la vaginitis o les infeccions d'úter.
 • Les gosses esterilitzades tenen menys risc de patir tumors de mama, infeccions de matriu, piomètria i embaràs psicològic.
 • En els gossos esterilitzats reduïm el risc de patir malalties prostàtiques, tumors i hernies perineals i s'elimina la possibilitat de tenir tumors testiculars.
 • Millora la psicologia de les femelles que tenen el zel i no es produeix la gestació, com les pseudogestacions i l'adopció d'objectes com a cadells.

Si vols més informació sobre l'esterilització de gossos i gosses, demana-la a la Clínica Veterinària Santa Marta. Estem a Mataró i el nostre equip i instal·lacions son els millors de la comarca per a qualsevol tipus d'operació.

Trucar
whatsapp