Vacunació de la mixomatosi als conills

2022-07-01

La mixomatosi es produeix per un virus anomenat Poxvirus, i és una malaltia que abans només afectava als conills però les noves variants afecten també a la llebre ibèrica. Està considerada per les principals organitzacions ecologistes i veterinàries com una plaga que esquilma la fauna autòctona dels nostres ecosistemes.

Com sempre diem a la Clínica Veterinària Santa Marta, la millor manera d'ajudar als nostres animals a no tenir una malaltia és mitjançant la prevenció. Amb els nostres professionals en animals exòtics farem revisions periòdiques al teu conillet per evitar la mixomatosi, que els hi fa patir molt i, freqüentment, al no tenir cura coneguda, es una causa freqüent de mort.

En aquest article us parlarem sobre la forma de transmissió de la mixomatosi, els símptomes, prevenir la malaltia mitjançant la vacunació i com cuidar a un conill infectat pel virus.

Transmissió de la mixomatosi als conills

La mixomatosi es pot transmetre de forma directa o indirecta al nostre conill:

  • La mixomatosi contagiada de forma directa es produeix per la picada d'insectes artròpodes que son portadores del virus com ara mosquits, mosques o puces.
  • Quan la mixomatosi es contagia de forma indirecta es perquè el conill ha entrat en contacte amb altres conills infectats. Es tracta d'una malaltia altament contagiosa.

Símptomes de la mixomatosi a un conill infectat

Els símptomes de la mixomatosi als conills es manifesten aproximadament durant els tres primers dies després del contagi. És important que si el conill mostra alguns símptomes dels que expliquem a continuació acudiu de forma urgent a un veterinari. La mixomatosi presenta una alta causa de mortalitat i es produeix a partir de la setmana de l'aparició dels primers símptomes.

  • Inflamació de les parpelles i dels genitals.
  • Lesions cutànies.
  • Pneumònies i conjuntivitis per la falta de resposta immunitària.
  • Tumors.
  • Pèrdua de la gana.
  • Febre.
  • Otitis.

Prevenció: la vacuna contra la mixomatosi

Anteriorment hem mencionat que la millora manera d'evitar la mixomatosi és amb la vacunació. Com a experts veterinaris en animals exòtics a Mataró i al Maresme, hem de dir que és important tenir en compte que el nostre conill es pot contagiar d'aquesta malaltia mortal també pel contacte amb mosquits i altres insectes, no solament pel contacte amb conills afectats. És molt important anar al veterinari especialista, per a verificar que tot està al dia i el nostre conill està perfecte.

La primera vacuna contra la mixomatosi s'administra normalment als dos o tres mesos d'edat del conill. Per a que el nostre conill segueixi tenint immunitat continua contra aquesta malaltia es torna a vacunar anualment. És important l'assessorament de veterinaris experts en animals exòtics com els de la Clínica Veterinària Santa Marta perquè algunes races de conills tenen una major propensió a patir la mixomatosi, per tant, el seguiment ha de ser personalitzat.

Tenir cura d'un conill contagiat de mixomatosi

La mixomatosi es una malaltia que no té cura i que provoca la mort del conill. Es pot salvar el nostre conill? Si. S'ha demostrat que amb les llebres salvatges la rehidratació propicia la recuperació, però no amb els conills de companyia.

En els conills és freqüent aplicar hidratació freqüent, antiinflamatoris per a evitar el dolor i antibiòtics per a evitar malalties derivades de la deficiència immunitària. Al no tenir una cura coneguda, no existeix cap tractament específic i el veterinari haurà d'estudiar cada cas en concret

Trucar
whatsapp