Una mascota per nadal!

2022-02-27

Arriba el Nadal i un dels regals estrelles és un cadell. Bonic, peludet i molt amable per grans i petits. Moltes de les nostres persones estimades poden pensar que allò que ens agradarà és un animal que estigui amb nosaltres cada dia, un animal que es converteixi en el nostre millor amic.

Però no ens oblidem de que és una vida i els hem de tractar bé i que visquin en condicions òptimes, que siguin feliços. A vegades podem pensar que una persona està preparada per tenir un animal però hi ha moltes qüestions a tenir en compte quan tenim un company pelut.

En aquest article, des de la Clínica Veterinària Santa Marta, volem proporcionar-vos claus per a que la persona que rebi el regal i la seva família sàpiga com fer-se càrrec adequadament del company animal. I, per conscienciar us aportem dades d'abandonament animal.

Estem preparats per tenir un animal a casa?

En primer lloc, ens agradaria dir que la millor opció si vols regalar un animal de companyia aquest nadal és adoptar a les protectores o a llocs especialitzats i amb totes les garanties sanitàries i de benestar animal. Estem fent un favor a la societat i als animals que necessiten una llar i el nostre amor.

També és important tenir en compte les necessitats de cada animal i en el cas dels gossos de cada raça. Pels gossos és molt diferent viure en un pis petit o sense sortida a l'exterior que en una casa amb jardí. En el primer cas, la millor opció és tenir gossos petits i tranquils que no necessitin moure's gaire. Si el nostre gos es gran i no tenim l'entorn adequat hem de ser conscients de les seves necessitats i treure'l a passejar i a córrer el màxim possible.

Crea un espai segur per la teva mascota

Abans de que el nostre nou amic arribi a casa hem de preparar l'espai per a que estigui el més còmode possible i que a l'entorn no hi hagi elements que puguin perjudicar-lo:

  • Tingues cura d'allò que pot estar al seu abast com per exemple els cables elèctrics, ja que, sobretot si son cadells, els poden mossegar i córrer el risc d'electrocutar-se.
  • Guarda bé els productes de neteja i medicaments. La majoria son altament tòxics pels animals.
  • Si el teu nou company és un peix o un ocell pensa un bon lloc on puguin estar a gust. No posis les peixeres ni les gàbies en llocs on puguin caure ni molt a prop de focus de calor, de fred o de corrents d'aire, és perjudicial per la seva salut.
  • Has decidit adoptar un gat? Sobretot has d'anar en compte amb els llocs on ells poden pujar-se i caure com finestres i balcons. Per això és recomanable posar reixes en aquestes zones.
  • Ves amb cura amb l'alimentació de la teva mascota. Tingues en compte que hi ha diversos tipus de pinsos adaptats per edats i circumstàncies específiques de l'animal. A més, hi han molts aliments que poden ser perjudicials pels gossos i pels gats i que es troben al seu abast.
  • Crea rutines d'alimentació i de dormir per evitar l'estrès pels animals.
  • Manté al dia les revisions amb el teu veterinari, esterilitza i utilitza el microxip d'identificació.

Les mascotes i els nens

Aquest apartat podria donar per a realitzar un article sencer, per tant ens limitarem a donar punts que hem de tenir en compte si a casa hi ha nens i volem tenir una mascota.

  • Als cadells els hi encanta jugar i als nens també! La seva complicitat es farà molt forta i la seva vinculació. Els nens poden empatitzar amb els animals i al revés. A més poden ser una bona eina en moments d'estrès o de tristesa dels nens.
  • Els animals ajuden a respectar. Si estan agobiats els animals poden amenaçar amb fer una mossegada o una rascada. Això imposa límits, els animals no son joguines.
  • Un animal és una responsabilitat. Les responsabilitats de la cria del nostre company animal han de correspondre tant als nens com als adults, fent més estrets els llaços familiars.

L'abandonament animal en dades

Quan regales un company animal has d'estar molt segur de que la persona el vol, se'n pot fer càrrec i que reuneix les capacitats necessàries per cuidar a l'animal amb dignitat. Els informes sobre abandonament animal no són precisament motiu d'esglai.

Segons l'estudi Él nunca lo haría de la Fundació Affinitty, Espanya és un dels països d'Europa amb una tassa més gran d'abandonament animal. A l'any 2020 van arribar a les protectores 286.000 gats i gossos, només un 6% menys que al 2019.

L'hivern és una de les èpoques amb major tassa d'abandonament animal i una de les raons és l'incapacitat de fer front als "regals de nadal" i les seves necessitats. Segons l'estudi la primera raó d'abandonament animal és per factors econòmics, la tercera és per problemes de comportament (no saber com educar a l'animal), la quarta és la pèrdua d'interès en l'animal, seguida per la falta d'espai i canvis de domicili.

Un animal és un esser viu. Tant si el regales com si te'l regalen tracta'l bé i tingues en compte si la persona que el rebrà reuneix totes les condicions per cuidar-lo com es mereix. A la Clínica Veterinària Santa Marta t'ajudem amb tot allò relacionat amb el teu animal. Pregunta'ns per a més informació. Bones festes!

Trucar
whatsapp