Per què és important la neteja bucal canina?

2021-11-11

A la boca dels gossos succeeix, com en la de les persones, que cada dia les dents s'omplen de bacteris que formen placa. A més, a aquesta placa se li sumen diverses restes de menjar que es van descomponent, i l'acumulació de sals minerals. Si deixem que al llarg de la vida de l'animal s'acumulin tots aquests factors, apareix el que coneixem com tosca (sarro). La tosca s'acumula principalment en l'espai que hi ha entre la geniva i la dent. Des d'aquí es va estenent i va afectant a la resta d'estructures bucals, podent derivar en infeccions i malalties secundàries.

Quan el nostre gos ja té tosca, és impossible aconseguir eliminar amb dieta i raspallat de les dents, de manera que és preferible actuar de forma preventiva evitant arribar a la formació de tosca. L'única manera realment efectiva que ofereix una solució a fons de el problema és la neteja bucodental, com la que ens fem les persones al dentista, però feta per un veterinari professional.

Cada quan li haig de fer la neteja bucal al meu gos?

Depèn de l'animal, l'edat, la mida i raça, la freqüència de les neteges haurà de ser major o menor, de manera que la decisió cal deixar-la en mans del veterinari.

En general, les races grans tenen bona qualitat d'esmalt, pel que no necessiten fer-ho tan sovint i fins i tot poden passar-se la vida sense requerir una neteja. No obstant això, races petites com el Yorkshire o el Maltès, han de fer-tots els anys des de cadells si es vol conservar les seves peces dentals.

Un altre factor fonamental és la qualitat del pinso. Algunes marques han dissenyat croquetes que netegen la superfície de la dent i de la mola en mastegar.

Com es fan les neteges bucals als gossos?

La neteja dental del teu gos es fa amb totes les normes de seguretat i protocols oficials necessaris perquè l'animal no pateixi en cap moment.


La neteja dental del gos es realitza dormint l'animal amb anestesia. Mitjançant unes proves prèvies comprovarem si el gos està en bon estat i és apte per a l'anestèsia.

La tosca s'elimina amb l'última tecnologia de neteja dental per a gossos realitzant una extracció perfecta de la placa i després s'accedeix a un polit perquè l'esmalt dental no pateixi alteracions. Tot seguit el gos ja està en condicions per seguir lluint els seus dents.

Com fer el manteniment a casa

Des de casa, es poden dur a terme certes pràctiques que ajudin a l'animal a tenir unes dents sanes i netes de forma més duradera (el que no vol dir que es pugui eludir la visita al veterinari per a una neteja més profunda).

L'ideal és fer un raspallat diari a les dents del nostre gos, cosa que la majoria dels gossos defuig, i que dificulta enormement realitzar-ho correctament. Perquè el teu gos s'acostumi a que li raspallin les dents, comença amb molta confiança per calmar-lo. Deixa-li provar una mica de pasta de dents i després fes un massatge suau a les seves dents perquè noti com és la nova sensació. Al principi és possible que no li agradi però tingues paciència, al final aconseguiràs que s'acostumi.

Renta les dents amb moviments circulars prestant especial atenció a la unió de les dents amb la geniva. Després, quan ja gairebé hagis acabat, raspalla verticalment les dents per moure cap a l'interior de la seva boca la placa que hagis retirat. Hauries de raspallar les dents del teu gos mínim un cop a la setmana encara que el millor és fer-ho un cop a el dia.

Per sort, hi ha alternatives al mercat per fer més suportable la neteja, com els ossos dentals, que a més de ser un premi per a ells és una forma excel·lent d'evitar la tosca i el mal alè. Una altra opció són les joguines masticatòries, la forma i materials fomentar que els gossos els mosseguin. Aquest gest augmenta la segregació de saliva, el que ajuda a controlar la placa bacteriana.

Extracció de peces dentals: És necessari?

Un dels signes de la malaltia periodontal és la retracció de la geniva, la qual cosa deixa al descobert part de l'arrel dental, disminuint la subjecció i fixació del mateix a la geniva, de manera que és candidat per començar a moure, fer mal o caure. El que passa que al mateix temps el dipòsit i calcificació de la tosca dental fixa i subjecta aquestes peces dentals retardant la seva caiguda, encara que no disminueix el dolor.

És per això que quan s'explora l'animal prèviament a l'anestèsia general de la neteja de boca no es pot preveure quants dents caldrà extreure.

A la Clínica Veterinaria Santa Marta, t'assessorarem perquè el teu gos no pateixi en cas de tenir alguns dels factors comentats al llarg de l'article. També disposem de tots el mitjans per oferir-te un ampli ventall de serveis que milloraràn la vida del teu gos.

Contacta amb nosaltres!  

Trucar
whatsapp