Les necessitats ambientals dels gats

2022-07-27

La Journal of Feline Medicine and Surgery, una revista acadèmica de ressò internacional sobre els gats, va publicar a l'any 2013 un article especial sobre les necessitats ambientals dels gats a les cases. L'article consta d'unes directrius fetes per la American Association of Feline Practictioners (AAFP) i la International Society of Feline Medicine (ISFM) sobre crear un entorn segur als gats per a millorar la seva qualitat de vida.

Des de la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró volem fer un incís en les seves indicacions, ja que són fonamentals per a que el nostre felí tingui una vida sana i feliç. El nivell de confort del gat al seu ambient està intrínsecament lligat a la seva salut física, benestar emocional i el seu comportament.

Atendre les necessitats del medi ambient, de l'entorn al que viu el gat, és essencial per al benestar òptim del felí. Aquestes necessitats no solament inclouen allò relatiu a l'entorn físic del gat (l'interior i exterior de la casa i la clínica veterinària), sinó també la interacció entre el gat i els éssers humans.

En aquest sentit, els experts de la AAFP i la ISFM han creat una guia amb cinc pilars fonamentals per a propiciar un entorn segur. Mitjançant la comprensió i la integració d'aquests principis podem reduir l'estrès de l'animal i les malalties relacionades amb el mateix.

En què pot ajudar el millorar les necessitats ambientals dels gats?

Millorar les necessitats ambientals pot ajudar a:

 • Reduir comportaments no desitjats i de malalties relacionades amb l'estrès.
 • Millora el reconeixement d'una malaltia. Els gats solen amagar els problemes de salut i en un entorn segur poden ser més proclius a mostrar-les.
 • Els gats poden sentir-se segurs anant a la clínica veterinària, sobretot les especialitzades en felins.
 • El gat farà més cas a les persones.
 • Enfortiment dels llaços afectius entre el gat i el cuidador.
 • Gats més feliços!

El marc dels cinc pilars de les necessitats ambientals dels gats

Primer pilar: Proporcionar un entorn segur.

Per a un gat un lloc segur és privat i sense amenaces, a vegades en llocs elevats. Aquest espai ha de transmetre al gat una sensació de privacitat i de retir per sentir-se protegit. La reacció natural del gat davant una amenaça a la naturalesa es la fugida abans de l'enfrontament. Tenir l'opció de retirar-se proporciona a l'animal d'exercir control sobre el seu ambient. Aquests son alguns mètodes per proporcionar llocs on amagar-se:

 • Caixes de cartró o de transport: Una caixa de cartró posada de costat permet un fàcil accés al seu interior i resguard de l'exterior. La part superior pot utilitzar-la com a atalaia per a controlar l'entorn. Les caixes de transport també ofereixen aquestes possibilitats però hem de vigilar d'eliminar les olors del veterinari.
 • Plataformes elevades o lleixes: Les lleixes i les plataformes elevades han de tenir l'espai necessari per a que el gat pugui estirar-se. Si posem algun coixí còncau li donarem més sensació de seguretat.
 • Si és possible hem d'oferir al gat entorns segurs també a l'exterior.
 • Si tens més d'un gat procura que cadascú tingui el seu racó on amagar-se i sentir-se segur.

Segon pilar: Proporcionar fonts múltiples i separades de recursos ambientals claus.

Com a supervivents solitaris els gats necessiten tenir lliure accés als recursos claus sense la presència d'altres gats o perills potencials. A més d'evitar la competició per l'accés, la separació dels recursos redueix el risc d'estrès i les malalties relacionades i satisfà la necessitat natural del gat d'exercici i exploració. Aquests recursos inclouen l'alimentació, l'aigua, el sorral, el rascador, l'oci i les àrees de descans.

 • Tots aquests recursos han d'estar en llocs separats.
 • Sempre que sigui possible hem de posar alguns d'aquests recursos també a l'aire lliure.
 • A l'exterior els gats també han de disposar de zones per gratar.
 • Les zones elevades deuen tenir vistes a l'exterior.
 • El sorral ha d'estar sempre allunyat del menjar i l'aigua.

Tercer pilar: Joc i conducta predadora.

Els gats han de tenir l'oportunitat de participar en jocs que imitin els hàbits predadors i alimentaris. Jugant amb ell, tenir joguines adaptades, dispositius d'alimentació adaptats son bones maneres de posar-ho en pràctica. Quan aquest comportament es veu limitat per la falta d'oportunitats per a desenvolupar-ho pot provocar obesitat, avorriment i frustració que degeneren en conductes agressives.

 • Amagar el menjar pot ser una bona forma de posar en pràctica el seu instint predador.
 • Llançar el menjar al terra perquè el gat pugui caçar-ho és un altre mètode.
 • Amb joguines de tipus canya de pescar podem imitar els animals que volen o que van pel terra. S'ha de permetre que el gat capturi la joguina per l'extrem i després recompensar-ho amb menjar per simular una presa.
 • Joguines amb pel o plomes son uns bons simuladors d'animals.
 • Amagar les joguines perquè les trobi també fomenta la conducta predadora.
 • A l'aire lliure s'estimula més la creativitat del gat.
 • Si tens més d'un gat procura que hi hagi joguines suficients per a tots.
 • Hem d'adaptar el temps de joc a l'edat del gat, com més gran menys necessitat tenen de jugar i a la inversa.

Quart pilar: Interacció gat - propietari positiva, regular i predicible.

La majoria dels gats prefereixen el contacte freqüent, però de curta durada amb els humans, això els permet sentir que porten el control sobre la interacció amb els humans: escollen quan iniciar-la, el tipus d'interacció i quan finalitzar-la.

No s'ha de forçar la interacció amb el gat, ell ha d'escollir quan i de quina manera. Cada gat té les seves preferències quan interactuen amb els humans, les carícies, parlar-los, jugar amb ells, agafar-los, asseure'ls a les cames... Els propietaris dels gats deuen aprendre aquestes preferències, això ajudarà a fer un vincle més fort.

Cinquè pilar: Un entorn que respecti la importància del sentit de l'olfacte.

Pels gats la informació captada per l'olfacte és la més important per a avaluar el seu entorn i maximitzar la seva sensació de seguretat i comoditat. Si el gat percep olors o feromones que l'hi resulten intimatòries, o no poden expressar les seves necessitats olfactòries poden aparèixer símptomes d'estrès.

 • Evita utilitzar substàncies de neteja que puguin interferir amb el seu propi olor.
 • Podem utilitzar feromones sintètiques per a reduir l'ansietat del gat.
 • Quan introduïm objectes nous a la casa hem de deixar que el gat els marqui amb les seves glàndules odoríferes.
 • Les àrees de rascat son importants per a que el gat les impregni amb el seu olor de les glàndules plantaries.
 • Quan es renta el llit del gat hem de fer-ho per parts per tal de que conservi el seu olor.

Al veterinari Santa Marta som experts en medicina felina i tenim tot l'entorn habilitat per a que el gat es senti de la millor manera possible al nostre establiment. Evitem crear situacions d'estrès pels animals i els nostres especialistes son capaços de detectar les necessitats de l'animal a cada moment tenint en compte la seva conducta. Per tant, a Santa Marta també et podem ajudar a crear un medi ambient segur a casa pel teu felí.

Trucar
whatsapp