L'arribada del canari a casa

2021-09-30


Si és el primer cop que tens un canari a casa has de saber que son animals que necessiten un determinat seguiment diari per saber que tot esta en ordre i té salut i benestar. Però no pateixis, en aquest article, et donarem els punts claus perquè el nostre canari visqui amb les millors condicions possibles.

En primer lloc, hem de remarcar que existeixen moltes races de canaris ja que es crien des del segle XVII. Per tant, podem trobar canaris de cant, de color i de postura (aquest últims es seleccionen per les seves característiques morfològiques, com per exemple la ploma rissada). És molt important que t'informis sobre que tipus de canari adoptes per evitar confusions

Com a professionals veterinaris a la Clínica Santa Marta de Mataró et recomanem aquests aspectes ha tenir en compte per a tenir bona cura del teu canari:

La gàbia

Tingues en compte que son aus, i... volen! Així que és molt important tenir-los en una gàbia el més espaiosa possible per a que pugui fer petits vols i exercitar-se. També hem de tenir en compte que la gàbia sigui fàcil de netejar. Existeixen alguns models que ens permeten desmuntar algunes parts per a millorar la higiene. Aquest punt és el més important ja que les gàbies excessivament petites produeixen sedentarisme al canari i si es barreja amb una mala dieta és un còctel fatal que pot derivar en problemes cardiovasculars (per triglicèrids i colesterol elevats) i problemes hepàtics greus per lipidosi hepàtica.

Quan adquirim una gàbia, solen venir amb els reposadors de plàstic bàsics. Sempre que sigui possible es recomanable adquirir reposadors amb branques naturals. Les irregularitats del diàmetre de les branques juguen un paper molt important en l'exercici de les potes i a més ajuden a desgastar les ungles. En el cas de no poder adquirir-les les pots recollir pel bosc. És important bullir les branques durant al menys 5 minuts per a esterilitzar-les.

La millor gàbia pel nostre canari és la més espaiosa que puguem tenir a casa.

Alimentació

Mixtura

Els canaris son granívors, les llavors son la base de la seva dieta. Això no vol dir que només hem de donar-lis mixtura. És important informar-nos sobre la qualitat d'aquestes barrejes de llavors. Com hem comentat a l'apartat anterior, si els canaris no tenen grans gàbies poden patir malalties greus, per aquesta raó hem de corroborar les millors mixtures. Com a norma general, per a mantenir una dieta durant tot l'any, has de fixar-te que la mixtura no sigui molt rica en llavors grasses com ara el negrillo o la nablina.
Un petit truc per saber si conté llavors grasses és fixar-nos si veiem poques llavors de color negre, aquesta serà la més equilibrada per al manteniment de tot l'any del nostre canari.

Verdures i fruita

Es tracta d'aliments molt valuosos pel seu gran contingut en vitamines. Es recomanable oferir al nostre canari fruita i verdura entre 3 i 5 dies a la setmana. Els aliments han de ser frescos i els que recomanem des de Santa Marta són:

  • Espinacs
  • Pastanaga
  • Ruca
  • Canonges
  • Poma
  • Cogombre

Has de tenir en compte que hem de rentar molt bé les verdures i les fruites abans de donar-li al canari. La principal funció d'aquests aliments és ajudar a la digestió del seu estómac mecànic o ventríloc, allà es barreja amb les llavors i ajuda a triturar-les per a fer menys pesada la digestió i maximitzar la seva absorció.


Calci

Podem utilitzar els ossos de sípia (els accepten molt bé) o el calci en blocs que es ven per separat per a aus. Segons quina època de l'any, el calci és un element essencial pel nostre canari. Recomanem tenir sempre a la gàbia.

Mill en espiga

Aquestes petites llavors les podem trobar a la seva espiga natural i és una forma molt saludable d'alimentar el teu canari. Es poden proporcionar un cop a la setmana i faran que teu canari estigui entretingut durant bastant temps. D'alguna manera tracta d'emular l'alimentació natural de les aus i els hi enriqueix l'ambient, millorant la motivació del canari.

Higiene

La higiene és un pilar molt important per a la salut del teu canari. Com ja havíem comentat anteriorment, moltes gàbies estan dissenyades per a facilitar la neteja.

Materials necessaris per a realitzar la neteja de la gàbia:

  • Gàbia auxiliar: l'utilitzarem per a ubicar de manera temporal el canari mentrestant desinfectem la principal.
  • Raspall de cordes plàstiques: per arribar a tots els llocs de la gàbia i maximitzar la desinfecció.
  • Desinfectant: recomanem utilitzar productes especials per a aus basats en clorhexidina.
  • Tovallola: per a assecar la gàbia.

El primer pas es la neteja del fons, els reposadors i els menjadors. Necessitem eliminar tots els restes de menjar, femta i altres residus. Per aquest pas utilitzarem el desinfectant. Normalment en el mateix producte ja ens proporcionen unes directrius per a utilitzar-los correctament. Es ideal que a la vegada que desinfectem deixar rajar l'aigua per anar aclarint la gàbia.

El segon pas és tornar a submergir els fons de la gàbia amb el desinfectant i deixar-lo eixugar durant 15 o 20 minuts. Repetirem aquest procés de dues passes amb els reposadors, menjadors y amb la part superior de la gàbia.

El tercer i últim pas és l'assecat amb una tovallola. Assecarem les diferents parts de la gàbia i un cop estigui sec ja podem tornar a preparar-la.

Salut

A la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró com a professionals en tractament d'aus podem dir que els problemes que més pateixen són de paràsits. Com a qualsevol mascota és important tenir-los desparasitats i amb un control veterinari anual. A Santa Marta som experts en el tractament veterinari d'animals exòtics i t'ajudarem amb el teu canari.

Molt important: no apliquis productes que desconeixes els seus efectes al teu canari.

Ubicació

La ubicació de la gàbia ha de ser un lloc tranquil on pugui gaudir de llum natural. És molt important protegir-lo de les corrents d'aire i canvis bruscos de temperatura ja que poden fer que el nostre canari desenvolupi alguna patologia.
Aconsellem respectar el ritme circadià, ja que com molts animals depenen de les hores de llum pel seu cicle biològic. Per aquest motiu, encara que visqui a l'interior, el seu ritme ha de ser el més semblant possible al nostre estacional. Quan el sol es pongui i vegis que es relaxa pots tapar-lo amb un llençol prim per a que no concentri molta calor.

Esperem que aquests consells facin molt feliç al teu nou company canari. Per a més informació i ajuda pots contactar-nos i estarem encantats d'atendre't les 24 hores i els 365 dies de l'any a la nostra clínica veterinària de Mataró.

Trucar
whatsapp