La leishmaniosi en els gossos

2022-05-30

La leishmaniosi és una de les malalties més freqüents als gossos. També pot afectar a altres animals com gats, fures o inclús a l'ésser humà. En qualsevol cas, afecta sobretot als gossos i pot arribar a ser mortal si no es tracta degudament i a temps.

El mosquit que transmet el virus de la leishmaniosi, el flebotomo, es endèmic de la península ibèrica, sobretot present al llevant, al llevant nord i al sud, a Andalusia, tot i així la seva presència depèn de factors ambientals.

Els llocs de Catalunya amb més presència de leishmaniosi

Precisament a Mataró, a la província de Barcelona, es una de les zones on hi ha més risc de que els nostres gossos es contagiïn de la leishmaniosi. L'àrea d'influència del mosquit que transporta la malaltia a l'àrea de Barcelona i Tarragona és d'entre el 8% i el 16%. Lleida i Girona són les zones amb el risc més alt, la presència a les dues províncies supera el 17%.

Símptomes de leishmaniosi als gossos

Des del moment de la picadura del mosquit fins als primers indicis i símptomes de la leishmaniosi poden passar entre 4 i 6 mesos. Primordialment es mostra mitjançant característiques dermatològiques però també pot provocar:

 • Atrofia muscular.
 • Apatia.
 • Episodis de febre.
 • Parpelles inflamades i excés de llàgrimes.
 • Cuixera sense causa aparent.
 • Creixement desproporcionat de les ungles.
 • Ganglis inflamats.
 • Alopècia característica a determinades parts del cos: orelles i al voltant dels ulls.
 • Aprimament i pèrdua de pes sense motiu aparent.

Molts gossos no mostren cap símptoma dels que hem comentat però la leishmaniosi pot acabar afectar als òrgans igualment, per això es important fer diagnòstics periòdics. Amb el laboratori propi de la Clínica Veterinària Santa Marta podem detectar en molt poc temps si l'animal està infectat o no de la malaltia.

Prevenció de la leishmaniosi als gossos

Com sempre diem des de Santa Marta, la prevenció és la millor cura de les malalties dels nostres animals. Hi han diferents mètodes per prevenir la leishmaniosi:

 • Vacuna contra la leishmània: A la clínica veterinària de Mataró apliquem la vacuna de la leishmània als gossos. Es posa a partir dels 6 mesos. Cal dir que la vacuna no evita la malaltia, però fa que els símptomes siguin més lleus.
 • Repel·lents: En forma d'aerosol, pipeta o collar. Hi ha molts diferents i tots han demostrat una eficiència important.
 • Potenciar la resistència immunitària: A través de la domperidona incrementem el potencial leishminicida que son els que eliminen els paràsits del nostre gos.
 • Tests periòdics: Sobretot en zones endèmiques com Catalunya, és important fer tests serològics periòdics per a detectar la malaltia de forma primerenca.

Tractament de la leishmaniosi als gossos

El tractament contra el virus de la leishmània als gossos es farmacològic. En primera instància s'ha de començar a administrar al veterinari, depenent de l'estat del gos, i després es pot administrar a casa. A part dels fàrmacs també podem fer una dieta basada en antioxidants per a reforçar el sistema immunològic del gos, que contribueixi a evitar la formació de càlculs renals i que alleugi els efectes secundaris dels fàrmacs contra la leishmaniosi. El tractament, si la malaltia no es cronifica, dura aproximadament 6 mesos. Encara que sigui crònica amb la medicació adequada el nostre gos podrà viure una vida absolutament normal.

Si creus que el teu gos està afectat pel virus de la leishmaniosi posa't en contacte amb la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró. En qualsevol cas, des de la clínica fem una especial incidència en la prevenció de la malaltia. El tractament produeix una millora clínica notable ràpidament, però cal actuar, talment, amb rapidesa. 

Trucar
whatsapp