La flor de pasqua, tòxica per als gats

2022-02-11

Arriba el Nadal i també totes les tradicions que tan bé coneixem: menjar torrons, decorar l'arbre de Nadal, fer el pessebre, cagar el tió, veure a la família i amics i, també, el famós detall de la planta de nadal o flor de pasqua (Poisentia).

És costum per aquestes dates decorar la nostra casa amb aquest tipus de plantes que floreixen d'un vermell encès i son tan boniques i nadalenques. Hem de tenir en compte però que els nostres gats poden arribar a intoxicar-se amb la flor de pasqua. I, de fet, no solament amb la planta de nadal; el vesc ("muérdago"), el grèvol i els avets també produeixen intoxicació als nostres companys felins.

En aquest article ens centrarem en la planta de nadal i parlarem de per què és tòxica, els símptomes de la intoxicació i de què fer si el nostre gat es posa malalt pel consum de la flor de pasqua. Des de la Clínica Veterinària Santa Marta, esperem que us sigui útil i que ho tingueu en compte per a no deixar a l'abast dels gats la planta de nadal.

Per què és tòxica la planta de nadal pels gats?

La flor de pasqua produeix una substància lletosa que recorre tota la planta, la seva sàvia. Aquest líquid conté saponina, un element irritant que pot afectar als gats tant per la seva ingesta com pel contacte cutani amb la mateixa. Cal remarcar que la planta de nadal també pot provocar efectes perjudicials als gossos, en articles anteriors vam parlar sobre quines plantes i aliments son perjudicials pels cànids i ho pots consultar per a més informació. 

Els gats son molt curiosos per naturalesa i és més que probable que es passegi pels voltants de la planta de nadal, que la olori, que es refregui amb ella o inclús que la mossegui. Hem d'evitar que el nostre gat entri en contacte amb la sàlvia de la flor de pasqua, una manera senzilla és no tenir-ne o deixar-la fora del seu abast.

Símptomes d'intoxicació per la flor de pasqua als gats

En primer lloc i per evitar preocupar-vos, sapigueu que la planta de nadal no és mortal pels gats. No obstant, pot generar una sèrie de complicacions i malestar que podem evitar. En qualsevol cas, els símptomes que provoca la flor de pasqua a l'organisme dels nostres gats son els següents:

  • Vòmits.
  • Diarrees.
  • Hipersalivació.
  • Fatiga.
  • Tremolors.
  • Irritació a la pell.
  • Picor.
  • Ampolles, si la quantitat ingerida és molt gran.
  • Deshidratació.

Què faig si el meu gat es posa malalt per la planta de nadal?

A la Clínica Veterinària Santa Marta som experts en medicina felina, per tant et recomanem que et posis en contacte amb nosaltres si el gat té qualsevol dels símptomes que hem descrit a l'apartat anterior. Els nostres professionals s'encarregaran de donar un servei especialitzat, per saber si és realment la planta la que ha causat els problemes del gat i comprovar l'estat de la seva pell i els seus òrgans i ajudar-lo a tornar a la normalitat.
Quan estiguis a casa, deixa que el gat es purgui, no evitis els vòmits o la diarrea i deixa-li aigua abundant per diferents llocs de la casa per a que pugui beure i facilitar la seva recuperació.

Esperem que aquest article us hagi ajudat a prendre consciència sobre una de les plantes perjudicials per gats i com evitar que el gats s'intoxiqui i ajudar a recuperar-se. Com sempre, comptem amb un servei veterinari 24h a Mataró per cuidar del teu company animal els 365 dies de l'any. Bones festes!

Trucar
whatsapp