L’eruga processionària i els danys que pot fer al nostre gos

2022-04-10

La eruga processionària pertany a la família dels lepidòpters, és a dir, és un tipus de papallona. Quan l'eruga arriba a la fase final de papallona, és un animal poc colorit i d'hàbits nocturns. Degut al canvi climàtic i al poc sanejament del boscos, actualment es considera una plaga als boscos mediterranis, poden arribar a acabar amb zones molt grans de boscos.

L'eruga processionària posa el niu als pins a la tardor en forma de papallona. Durant l'hivern viuen als característics nius que semblen fets com de cotó fluix i quan passa el fred, normalment quan la temperatura oscil·la els 20 graus centígrads, l'eruga surt del niu i comença a menjar-se les fulles dels pins. Actualment es considera el insecte defoliador més important de Catalunya.

En el moment que es troben amb forces les erugues processionàries baixen de l'arbre en forma de la característica processió de l'espècie i busquen un terra tou per a fer la crisalida que acabarà esdevenint en papallona i posarà els ous als pins tornant a fer el niu.

L'eruga processionària és un insecte molt perillós pels nostres gossos ja que segreguen la toxina thaumatopina, molt irritant al seu contacte. En el nostre animal pot provocar efectes molt nocius. Et recomanem que si el teu gos entra en contacte amb l'insecte o creus que ha pogut estar i mostra algun dels símptomes que descriurem a continuació vagis immediatament a un veterinari.

Símptomes de l'eruga processionària en els gossos

Pels gossos és més perjudicial que pels humans, i a més, els animals, tenen una major propensió a patir les picadures de l'eruga processionària. Els gossos surten al carrer i van ensumant per tot arreu i a vegades poden no adonar-se de que es troben davant d'aquests insectes. A més a més inclús si el nostre gos es un animal curiós és possible que s'acosti directament atret per la hipnòtica manera de desplaçar-se. Una de les maneres més comuns de que les toxines que es troben als pels de l'eruga processionària arribin a la seva boca és que el gos la trepitgi i que el picor faci que es llepi el lloc que li produeix picor, d'aquesta manera les toxines entren dintre del seu cos.

La irritació que produeix a l'animal a les mucoses o la llengua pot causar ferides i produir necrosi, arribant inclús a bloquejar les vies respiratòries. Si s'empassa l'eruga els símptomes son molt pitjors i poden provocar la mort si no és atès amb urgència. Si detectem que és possible que hagi estat amb erugues processionàries i té algun d'aquests símptomes has de portar el teu gos directament al veterinari:

 • Hipersalivació
 • Inflamació de la pell 
 • Reacció al·lèrgica
 • Irritació de la pell
 • Ampolles
 • Úlceres
 • Inflamació de la llengua
 • Llengua vermella, morada o negre
 • Malestar
 • Nerviosisme
 • Gratament excessiu
 • Problemes al respirar
 • Problemes digestius
 • Conjuntivitis

Tractament per gossos de l'eruga processionària

Abans de parlar dels tractaments que podem fer als gossos per a la seva curació, des de la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró, recomanem que mantinguis al teu gos allunyat de zones de risc i que el portis lligat per tenir un millor control sobre ell.

El tractament depèn del cas: de la part del cos afectada y de la gravetat. Si es produeix necrosi en alguna part del cos és possible que s'arribi inclús a l'amputació de la zona afectada. El tractament pot passar també per antibiòtics, corticoides o antihistamínics. A vegades l'hospitalització és necessària i el veterinari ha de tenir instal·lacions habilitades pel tractament del gos, com les de la Clínica Veterinària Santa Marta.

Trucar
whatsapp