Guia veterinària per a animals exòtics: què cal tenir en compte?

2021-09-25

A la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró disposem de servei d'atenció veterinària per a animals exòtics des de fa més de 10 anys. En aquest article fem un breu resum d'aspectes a tenir en compte abans d'adoptar un animal exòtic 

Cada animal és un món i té unes necessitats concretes. Unes necessitats que en el cas dels animals exòtics, sovint, no coneixem amb tanta precisió. Des de la Clínica veterinària Santa Marta de Mataró hem elaborat una petita guia amb tot allò que cal tenir en compte a l'hora de tenir animals exòtics a casa. Però abans de començar, cal tenir en compte a què ens referim quan parlem d'animals exòtics i quines característiques veterinàries tenen. Des del punt de vista veterinari considerem animals exòtics tots aquells tipus d'animals que són pocs usuals de tenir a casa. D'aquesta manera, entenem per animals exòtics aquells que provenen d'altres parts del planeta, com els camaleons i les serps, però també aquells exòtics que històricament no s'han utilitzat com animals de companyia. 

Espai i entorn per a l'animal exòtic 

El primer pas que hem de considerar és l'entorn amb el què comptarà l'animal exòtic. Com hem comentat abans, els animals exòtics, per naturalesa, no estan acostumats a viure en un espai domèstic. Això fa que, per tal que l'animal es trobi a gust a casa haguem de crear un hàbitat adaptat a les seves necessitats. Des de la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró us recomanarem tot allò a tenir en compte perquè els animals exòtics se sentin còmodes. A grans trets, podem identificar les següents necessitats: 

Petits mamífers 

Les fures, els cobais i els conills són definits com a animals exòtics. La seva essència salvatge fa que, quan les portem a casa, haguem de crear un espai de tranquil·litat. A diferència del que pot semblar, són animals socials i requereixen d'atenció i socialització. Des de la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró recomanem comptar amb una gàbia ample per a aquests petits mamífers, i deixar-los córrer per la casa com a mínim un cop al dia. L'espai de l'animal s'ha de trobar en un lloc fresc i net, sense excessius corrents d'aire. 

Rèptils 

Els camaleons, les serps, les tortugues i els geckos són animals rèptils exòtics cada cop més adoptats a l'entorn domèstic. Per tenir aquests animals exòtics a casa és important comptar amb terraris adaptats a les seves mides i necessitats. Els terraris s'han d'assemblar al seu hàbitat natural, sobretot pel que fa a la temperatura i la humitat. La majoria d'aquests animals estan acostumats a climes humits, incompatibles amb l'ambient sec que genera l'aire condicionat. 

Aus exòtiques 

Els agapornis, canaris, les cacatues i els lloros són animals exòtics amb necessitats veterinàries concretes. Pel que fa al seu hàbitat, com en el cas dels petits mamífers, cal buscar una gàbia adaptada a les seves dimensions. Tot i que el seu espai sigui la gàbia també és bo deixar-los volar de forma recurrent i aprofitar per netejar la gàbia.  

Alimentació per als animals exòtics 

El segon element que hem de considerar a l'hora de tenir un animal exòtic a casa és la seva alimentació. Les dietes dels animals exòtics acostumen a ser més específiques que en el cas dels animals domèstics. Des de la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró us ajudarem a establir una dieta que s'adapti a les necessitats alimentàries de l'animal. En tot cas, a nivell genèric cal tenir clares algunes pautes. 

Petits mamífers 

La majoria d'aquests petits mamífers són herbívors i necessiten menjar recurrentment farratge, fenc i verdura fresca. També es comercialitzen pinsos i preparats específics per a fures, cobais i conills que poden ajudar a completar la seva dieta. 

Rèptils 

L'alimentació dels rèptils és molt més complexa que la d'altres animals. Per això, cal pensar bé quin tipus de rèptil exòtic adoptar. Per exemple, les pogones adultes són pràcticament herbívores, però els geckos mengen insectes i les serps s'acostumen a alimentar d'animals vius. Des de la nostra clínica veterinària de Mataró t'aconsellarem sobre com i de quina manera alimentar els teus rèptils exòtics. 

Aus exòtiques 

L'alimentació de les aus exòtiques acostuma a ser més senzilla. Tot i que algunes d'aquestes aus estan acostumades a menjar gra i insectes, avui en dia existeixen preparats de pinso específics per a les aus exòtiques. 

Les necessitats de salut i veterinària dels animals exòtics 

Finalment, a nivell de salut i cures específiques, és important comptar amb una clínica veterinària amb experts a l'hora de tractar animals exòtics. A la Clínica Veterinària Santa Marta som especialistes en serveis veterinaris a animals exòtics. Algunes de les consideracions que tal tenir en compte a l'hora de tenir un animal exòtic a nivell de salut és la diferència de necessitats que tindran. Per exemple, si tenim un conill a casa és important fer la visita anual per controlar la dentició i vacunar-lo quan sigui necessari. En canvi, les aus no acostumen a necessitar vacunes, però sí són molt recomanables els microxips per si s'escapen de casa, controlar l'alimentació i valorar desparasitacions. En el cas dels rèptils, cal estar al dia de les condicions del seu hàbitat i portar un control de paràsits intestinals.

Per això, és important que els animals exòtics que tenim a casa visitin la clínica veterinària, com a mínim, un cop l'any per poder tenir un seguiment de la seva salut. A Clínica Veterinària Santa Marta comptem amb urgències 24h a Mataró

Consulta'ns per a més informació! 

Trucar
whatsapp