Estrès als gats

2021-11-23

Els felins són animals molt sensibles que s'estressen i pateixen ansietat amb molta facilitat. L'estrès és molt comú i es troba a l'origen de molts problemes de salut i de comportament. Les situacions que produeixen ansietat als gats són moltes i diferents i val a dir que l'estrès és un comportament natural davant una situació estranya o diferent, l'ansietat és una forma de supervivència en el seu entorn natural. El problema és quan la situació es manté o el gat no sap com sortir de la situació.

En aquest article realitzat per professionals en medicina felina de la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró parlarem sobre els desencadenants de l'ansietat als gats, els símptomes que experimenten i ens permeten detectar la seva situació i com podem ajudar al nostre gat si pateix estrès.

Desencadenants de l'estrès als gats

Com hem dit a l'entradeta de l'article, els gats son animals molt sensibles i qualsevol canvi ambiental els pot estressar. La resposta emocional pot repercutir a la seva salut i a la seva conducta. Els elements més comuns que poden provocar estrès als gats son:

  • Els canvis de mobiliari és un dels factors que causa estrès als gats. Així com les obres que realitzem a la nostra llar.
  • Canvi de pis. Les mudances son estressants per persones i animals. Els gats veuen com tot el seu entorn desapareix i es troba vivint en un lloc completament nou. L'estrès sol anar desapareixen a mesura que el gat s'acostuma al nou entorn.
  • Els canvis dràstics a la seva rutina, per exemple, si normalment estem a casa durant molt temps i deixem de ser-hi o si canviem el seu horari de menjar.
  • Sorolls forts i constants, com per exemple obres a l'interior o exterior.
  • La soledat prolongada es també un factor d'estrès important per als gats. Si marxem de viatge és recomanable que alguna persona que el gat coneix passi temps amb ell jugant i es faci càrrec de les seves necessitats. També és important que si passem moltes hores fora de casa el gat pugui tenir accés a llocs oberts al carrer per distreure's, que pugui tocar-li el sol i que tingui joguines sempre a mà. I quan arribis a casa dona-li molt amor i juga amb el teu gat!
  • L'arribada d'un bebè. Poden no entendre el que està passant.

Símptomes de l'estrès als gats

Normalment els problemes d'ansietat als gats comencen a manifestar-se al seu comportament i després els passen a afectar a la salut.

Canvis de comportament als gats per estrès

  • Augment de l'agressivitat. Cada gat és un món, però si el seu comportament passa de ser mans a portar-se malament pot ser un símptoma d'estrès.
  • Afecció exagerada. El gat busca constantment contacte físic.
  • El gat es torna esquiu. S'amaga, té por.
  • Falta de motivació. L'apatia és un dels comportaments habituals quan un gat pateix estrès.
  • Esgarrapar. El gat esgarrapa més del normal i a llocs on mai ho havia fet.
  • El gat orina i defeca fora del seu sorral.
  • Empolainament compulsiu. Quan el gat es llepa molt.
  • El gat deixa de menjar.

Problemes de salut als gats per estrès

  • Augmenten de forma exponencials les infeccions tant a la pell, al pelatge, com internes. Es poden anar reiterant en el temps i no acabar de marxar definitivament.
  • El gat té trastorns gastrointestinals. La seva femta es diluïda, de color estrany, pateix restrenyiment...
  • Infecció d'orina.
  • Cansament extrem.


Com ajudar a un gat amb estrès?

Com sempre, la millor opció és la prevenció. Ara que ja sabem quins agents ambientals poden provocar estrès als gats hem d'intentar mitigar i reduir el seu efecte als nostres animals per a que puguin tenir la vida més normal possible. Si el teu gat té alguns dels símptomes que hem comentat anteriorment procura:

Consulta amb un professional

Els veterinaris experts en felins són la millor opció. Potser que algun dels símptomes físics siguin qüestió d'altres malalties o dolències i, en qualsevol cas, s'han de tractar. La Clínica Veterinària Santa Marta té un servei d'urgències 24h i experts en malalties felines disponibles per al teu company animal.

Augmenta l'exercici i les hores d'esbarjo

El joc crea un vincle afectiu entre el teu gat i tu. És molt recomanable jugar cada dia amb ells fins que es cansin, d'aquesta manera el gat també segrega endorfines, unes hormones que ajuden a combatre l'estrès.

Estableix una rutina fixa

Posa-li menjar i aigua a les mateixes hores i al mateix lloc de la casa. La regularitat en el menjar també ajudarà al seu sistema digestiu.

Manté net el seu sorral

Tenir brut el seu sorral els pot portar a patir estrès i a que facin les necessitats fora del seu lloc. L'opció ideal és netejar-lo diàriament, però també podem tenir més d'un sorral a casa per a que faci les seves necessitats allà on es trobi.

Dona-li el seu espai

Als gats els hi agrada tenir amagatalls i llocs on descansar. Pot ser una caixa, un llitet, una manta o sota del llita o el sofà. Deixa que s'amagui, descansi i estigui a gust en un entorn on el gat considera com un espai segur.

Alimentació adequada

Procura que el teu gat tingui el menjar adequat per a complir les seves necessitats. Si precisa de cures especials, si és jove, està esterilitzat o malalt, compra menjar que s'adapti a la seva situació.

Feromones i medicaments naturals

Les feromones també son útils si el nostre gat pateix estrès. Es poden comprar per posar-les a l'endoll com un ambientador amb recarregues o en forma d'esprai. D'altra banda, també trobem medicaments naturals per rebaixar l'ansietat felina. Totes aquestes solucions s'han d'aplicar després d'haver consultat amb el veterinari felí de confiança.

Trucar
whatsapp