Els perills de les espigues pels gossos

2022-07-12

Arriba el bon temps i amb ell alguns possibles problemes amb els nostres gossos. En aquesta època de l'any els gossos son especialment vulnerables a la leishmània i als paràsits externs com ara la paparra, però no solament hem de tenir en compte aquests petits insectes i bacteris, les plantes també poden ser perilloses pels nostres companys animals.

En aquest article volem parlar-vos de com afecten les espigues als gossos, com evitar-les i de quan hem d'acudir a un veterinari. En primer lloc, les espigues son la manera que tenen les plantes gramínies d'esventar les llavors i reproduir-se. Les plantes gramínies son totes aquelles que produeixen cereals, per exemple.

Durant l'hivern estan en fase de creixement i les trobem de color verd. A la primavera i a l'estiu és quan hem d'anar amb compte amb el nostre gos, el seu color groguenc indica que ja esta madura i es desprenen més fàcilment de la planta.

Les espigues es poden trobar per parcs, jardins, muntanyes... gairebé a tot arreu, el que suposa un doble perill, ja que hem d'anar molt en compte.

Què provoca al nostre gos quan una espiga se l'hi adhereixi?

Dermatitis per espiga

És un tipus de malaltia que succeeix sobretot en gossos amb el cabell llarg. Les espigues s'enganxen al pel del gos i si no se la treu o li traiem nosaltres amb cura es forma un nus al voltant de l'espiga, propiciant la falta de transpiració de la pell i picor. Aquesta picor, juntament amb el fet que el gos intenta treure l'espiga de forma abrupta, acaba provocant dermatitis.

Ferides per espiga

Les puntes de les espigues son molt afilades i en forma de ganxo i es clava amb facilitat a la pell del gos. És molt freqüent que es facin ferides entre els dits i als coixinets de les potes ja que quan trepitgen la planta es queda adherida. Si la ferida és gran, o està en una zona de difícil accés s'haurà d'acudir a un veterinari per evitar mals majors.

Ferides amb pus

És la conseqüència directe de no retirar l'espiga d'una ferida a temps. Quan l'espiga es clava a la pell el gos llepa la ferida i, sinó hem retirat l'espiga, aquesta es va ficant cada cop més dintre de la pell. La forma de fletxa fa que el moviment natural sigui avançar a través de la pell, a la ferida l'hi surt un abscés de pus i requereix intervenció veterinària per a retirar-la.

Otitis per espiga

Es produeix una infecció a l'oïda del nostre gos quan una espiga s'introdueix per l'orifici auditiu provocant una ferida interna i una otitis externa. Hem d'estar atents quan anem a passejar per si es grata molt les orelles o mou molt el cap, indica picor a les orelles. Si quan aixequem les orelles detectem un ferum fort, un veterinari ha de revisar les oïdes i que extregui l'espiga si és la causant i posar-lo en tractament.

Dificultat respiratòria

És possible que el nostre gos hagi aspirat una espiga. Els símptomes seran nerviosisme, moqueig, esternuts compulsius i sagnat nassal. Quan s'aspira una espiga s'haurà d'acudir directament a la consulta veterinària per a que un professional l'extregui, per la qual cosa segurament necessitarà sedació.

Úlceres oculars

Es produeixen quan les espigues es claven als ulls dels gossos i provoquen una ferida. Els símptomes son rascat excessiu als ulls, nervis, inflamació de la zona ocular i desorientació per la pèrdua de visió. És una zona molt delicada, per tant s'ha d'acudir immediatament al veterinari per extreure la espiga.

Com evitar que es clavin espigues als gossos?

A la Clínica Veterinària Santa Marta, a Mataró, t'ajudarem amb qualsevol dels problemes que puguin provocar les espigues al teu gos, no obstant és important la prevenció. En aquest sentit, us recomanem seguir aquests senzills consells per evitar passar per un mal tràngol al nostre gos:

  • Evita les zones amb molta afluència de plantes amb espigues a l'hora d'anar a passejar. Si tenim un jardí procura mantenir-lo net d'aquest tipus de plantes.
  • Després de cada passejada hem de revisar el pel del nostre gos per veure si tenen espigues i treure-les. També és interessant, si la raça de gos ho permet, tallar-li el pel en aquesta època de l'any.
  • Revisem les potes dels peus dels nostres gossos després de cada passejada, incidint entre els dits i els coixinets.

Quan s'ha d'acudir al veterinari?

Les espigues son fàcils de retirar si estan de forma superficial amb les mans o amb unes pinces. El moment d'acudir al veterinari és quan a l'hora d'extreure-la es trenca ja que podem provocar un granuloma per cos estrany i provocar una infecció, com ja hem comentat. Les espigues clavades als orificis nasals, als ulls o les oïdes necessiten la supervisió veterinària en qualsevol cas.

A Santa Marta disposem d'un equip veterinari disponible les 24h i d'urgències que t'ajudaran a qualsevol moment del dia, qualsevol dia de l'any.

Trucar
whatsapp