Els paràsits externs dels gossos

2022-06-28

Arriba la calor i amb ella els paràsits més comuns dels nostres gossos, els més coneguts: puces i paparres. Els paràsits externs poden generar reaccions al·lèrgiques als gossos i també transmetre malalties de les que son portadores.

En articles anteriors ja hem parlat sobre la leishmaniosi que es propaga mitjançant un mosquit, no obstant, no es tracta d'un paràsit. Els paràsits son organismes que viuen de forma interna o externa en un cos hoste i s'alimenta a les seves expenses.

En el cas dels gossos hi ha diferents paràsits interns que poden posar la vida del nostre pelut en perill mortal, però que tractada correctament a una clínica veterinària amb bones instal·lacions com la Santa Marta de Mataró, no suposen un perill extremadament greu.

Avui us parlarem sobre els paràsits externs als gossos, els tipus que podem trobar, la simptomatologia que provoquen i com erradicar-los.

Especies de paràsits externs als gossos

Sarnes

Les sarnes son un tipus d'àcars que provoquen problemes cutanis als gossos i que també es poden contagiar als humans. Hi ha tres tipus d'àcars que poden atacar el nostre gos:

Àcars de la sarna demodécica

Es de mida microscòpica i de forma allargada causat pel demodex canis, formen part de la microfauna del gos i el problema ve quan aquests àcars es concentren en gran quantitat. Es presenta de dues maneres: localitzada o generalitzada. Quan està localitzada és un problema lleu i es pot resoldre fàcilment al veterinari. Aquest tipus inclou la pèrdua localitzada de pel, descamació i taques fosques. La generalitzada és més problemàtica ja que pot provocar una infecció greu a la pell del gos i supuracions.

Àcars de la sarna sarcòtica

El sarcoptes, s'estableix a la pell del gos i fa que el gos es grati profusament la zona afectada. Aquests paràsits poden contagiar-se a altres animals, entre ells als humans. Causa pèrdua de pel, irritació a la pell i crosta.

Àcars de la oïda

Son similars als àcars de la sarna sarcòtica però més grans. Es poden contagiar per contacte amb altres gossos i s'estableix al canal auditiu i les zones adjacents. Una forma d'identificar-lo es per si es grata molt les orelles, si sacseja el cap amb molta freqüència, si surt una substància fosca de l'orella i si és molt greu el gos camina en cercles.

Paparres

Les paparres son una de les grans estrelles dels paràsits externs dels gossos. Son molt freqüents a la primavera i a la tardor però per culpa del canvi climàtic la seva quantitat ha augmentat i estan actives durant més temps. Les paparres es troben a la natura i s'enganxen quan els gossos passen pel costat.

Les paparres perforen la pell del nostre gos i provoquen irritació i abscessos. El problema principal de les paparres, a més de que s'alimenta de la sang del gos, es que son portadores de malalties greus:

  • Babesiosi: Destrueixen les cèl·lules vermelles de la sang i provoquen anèmia.
  • Ehrlichiosi: Aquesta afecta a les cèl·lules blanques de la sang i causa problemes immunitaris.
  • Malaltia de Lyme: Els símptomes son letargia, pèrdua de la gana, febre, artritis i nòduls limfàtics inflamats.

Puces

L'altra estrella dels paràsits externs dels gossos. Les puces son els paràsits més comuns en els gossos i estan actives durant tot l'any. Son molt feixugues per eliminar-les per complet ja que posen els ous a les catifes, a les làmines de tarimes, als sofàs o al llit de l'animal i el seu cicle de vida torna a començar.

Els símptomes de les puces son:

  • Picor intens.
  • Alguns gossos son al·lèrgics a les puces i els hi pot provocar una reacció molt greu a la pell.
  • Els cadells poden arribar a patir anèmia per la sang que els extreuen.
  • Poden transmetre la tènia.

Polls

Hi ha dos varietats de polls que afecten als nostres gossos: els anoplura, que beuen la sang i els mallophagos que mosseguen.

La prevenció és la millor manera d'evitar malalties

A la Clínica Veterinària Santa Marta recomanem la prevenció per a tractar contra els paràsits externs dels gossos, som experts en dermatologia veterinària. Hi ha molts antiparasitaris d'us comercial, però amb les revisions periòdiques veterinàries, els professionals podem recomanar la millor opció pel teu gos.

En el cas de que vegis qualsevol símptoma dels que hem descrit és molt important acudir ràpidament al veterinari per a fer un tractament immediat. Els serveis d'urgències veterinàries 24h poden ser essencials per salvar la vida del nostre company animal.

Trucar
whatsapp