Els gossos i la revetlla de Sant Joan

2022-08-04

Com molts propietaris de gossos sabran, molts cans tenen por als petards i això és un gran problema a la revetlla de Sant Joan. És molt difícil canviar les tradicions i tot i que els temps canvien i inclús podem trobar "petards pet friendly", no podem evitar que es llencin molts petards explosius durant la nit més curta de l'any.

Front als petards, els gossos poden patir dos tipus de pors: Per un costat està el de la via ancestral, la por ancestral dels animals és una por natural que té com a base la supervivència de la pròpia espècie, quan un gos està a la natura i escolta que s'apropa una tempesta, la seva reacció natural és buscar refugi. D'altra banda la por adquirida és quan l'animal associa qualsevol soroll fort com a una amenaça.

Igual que el sentit de l'oïda està molt més desenvolupat als gossos que en els humans, el de l'olfacte també ho està, i sobretot en moments com la revetlla de Sant Joan, quan tot l'ambient fa olor a pólvora i a cremat.

No solament els gossos poden experimentar aquest pànic als petards, també els gats, els petits mamífers i les aus. En tots aquests casos, la millor opció és portar-los a l'àrea de la casa on hi hagi menys soroll del carrer i tancar totes les finestres i les persianes per aïllar-los el màxim possible també de la llum.

Què provoquen els petards als gossos?

Els símptomes de que el nostre gos ho està passant malament són molt semblants als d'un atac de pànic en un ésser humà. Si notes que està tenint algun d'aquest símptomes és que necessita la teva ajuda:

 • Taquicàrdia: Un augment sobtat de la freqüència cardíaca, ho notarem auscultant al nostre gos.
 • Tremolors: El pànic pot causar que els nostres gossos es posin a tremolar de forma instintiva. En aquest sentit, veurem que el gos amaga la cua entre les cames, un altre símbol de por.
 • Falta d'aire: El nostre gos pot posar-se a hiperventilar.
 • Nàusees: Els gossos poden arribar a patir nàusees i inclòs vomitar.
 • Atordiment: És possible que el gos estigui tan nerviós que ni tan sols ens escolti.
 • Sensació d'irrealitat i pèrdua de control: Els petards desorienten molt als gossos.

Consells per a calmar els gossos i les nostres mascotes a Sant Joan

Si el teu gos té problemes amb els petards, des de la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró, et donem uns quants consells per a saber què fer i què no fer per ajudar-los:

 • Tanca finestres i persianes per minimitzar el soroll que entra a casa des del carrer.
 • Deixa que el gos escolli un lloc segur per amagar-se. Com hem dit abans el comportament natural dels gossos és el d'amagar-se quan hi ha una tempesta amb trons, hem de deixar que facin el mateix amb els petards. Permet al teu gos anar a amagar-se al lloc on es trobi més segur (bany, dormitori, etc.)
 • Has de mantenir la calma i actuar amb normalitat, no desesperis perquè el teu gos ho estigui passant malament. No el renyem si veiem que està més nerviós que habitualment, o si borda constantment.
 • No el portis al carrer i si el portes porta'l amb corretja i no el deixis sol per evitar que fugi, s'escapi o s'autolesioni.
 • Pots intentar mantenir distret al teu gos amb algun premi de llarga duració com un os, o posar soroll ambiental a casa, com la televisió o la ràdio, per dissimular el soroll extern dels petards.

A Santa Marta t'ajudem amb els problemes del teu gos

Al veterinari Santa Marta et podem ajudar amb la por del teu gos als petards. Per un costat, els nostres experts en medicina canina poden ajudar a millorar el seu comportament davant els sorolls forts per a que no els identifiquin com a una amenaça i que estiguin tranquils a la revetlla de Sant Joan. I, per una altra banda, si el teu gos pateix molt, es pot subministrar medicació, sempre sota supervisió veterinària.

Per últim, si el teu gos pateix alguna lesió a la revetlla de Sant Joan, ja sigui una cremada o una lesió feta a si mateix, recorda que a la Clínica Veterinària Santa Marta estem oberts les 24h els 365 dies de l'any per a urgències veterinàries.

Trucar
whatsapp