Com escollir la millor gàbia per a hàmsters?
És molt important saber què tenir en compte a l'hora d'escollir la millor gàbia per al nostre hàmster. A la Clínica Veterinària Santa Marta som experts en animals exòtics i sabem les necessitats que han de cobrir aquests espais per a que tingui una vida digna i sigui feliç. Per això et volem donar uns consells per a escollir gàbies per als hàmsters, el tipus de gàbies que hi ha al mercat, els accessoris que podem incorporar i com i quan netejar-la.
Els hàmsters més grans son els anomenats hàmsters sirians o d'angora. De hàmsters petits en troben de diferents classes, aquests son els que més es crien com a animals domèstics: el hàmster nan de xina, el hàmster nan rus, el hàmster nan de Campbell i el hàmster nan Roborowski.
Consells per escollir la millor gàbia per a hàmsters
- Assegurat que la gàbia estigui adaptada al mida del hàmster. Si és petit la gàbia pot ser més petita i estar adaptada a la seva mida i si és gran ha de tenir accessibilitat a tots els espais.
- La mida recomanada de la gàbia per a hàmsters en general ha de ser de 50cm de llarg, 30cm d'ample i 25cm d'alçada per al desenvolupament ple del nostre animal.
- No es recomana materials com ara la fusta, l'alumini o el zinc ja que és fàcil trencar-les amb les seves dents.
- Els materials recomanats per a la gàbia de hàmster són la fibra de vidre, plàstic fort o bé metall galvanitzat.
- El terra ha de ser de plàstic, si està feta amb filferro pot fer mal a les potes o el cap del hàmster.
- La distància entre els barrots ha de ser petita ja que si estan molt especiades entre si la nostra mascota pot escapar-se o quedar-se atrapada entre els barrots.
- La pintura de la gàbia ha de ser resistent a les mossegades del hàmster.
Tipus de gàbies per a hàmsters
- Gàbia de filferro: és la més comuna de totes. Han d'estar fetes amb materials que al hàmster li costi de rossegar i si pot ser sense pintura. Poden ser de diferents alçades. Aquestes gàbies tenen una bona ventilació i moltes tenen el plàstic de sota extraïble per a facilitar la neteja.
- Gàbia de tubs. Les gàbies de tubs estan fetes amb diferents espais fets amb tubs per a que el hàmster passeji per a ells. És com un pati de jocs per a ells. Aquestes gàbies tenen l'avantatge que es pot anar incorporant més tubs i espais i fer més gran l'espai del hàmster.
- Gàbies de fusta: Cada cop més es venen més gàbies fabricades amb fusta de bona qualitat que aguanten les queixalades dels hàmsters. A vegades, tot i així, poden arribar a trencar-se.
Equipacions d'una gàbia de hàmster
Hi ha multitud d'equipaments per aquests petits animals exòtics. Hem de tenir en compte que el nostre hàmster ha de tenir cobertes les necessitats bàsiques de menjar, aigua, refugi i exercici:
- Menjador.
- Abeurador.
- Substrats
- Llits.
- Roda per a fer exercici.
- Una caseta per a dormir i que pugui emmagatzemar menjar.
- Túnels penjants o boles refugis.
- Laberints.
- Tobogans.
- Platets voladors.
A partir d'aquí, el límit és la imaginació!
El moment de la neteja
A nivell de salut la gàbia ha d'estar neta en tot moment i, des de el Veterinari Santa Marta de Mataró, recomanem fer-la a diari. Aquests son els consells de neteja que et donem:
- Neteja l'abeurador i menjador a diari per a evitar que hi hagi impureses.
- Si localitzes excrements elimina'ls també a diari.
- Un cop a la setmana s'ha de fer una neteja profunda de la gàbia canviant-li el substrat i netejant absolutament tots els elements amb aigua tèbia.
- Quan agafis el teu hàmster en general o l'agafis per a rentar-li la gàbia ves amb molta cura per a no fer-li mal i parla-li amb veu molt baixeta i dolça. Les boles que volten per la casa no son recomanables ja que generen estrès. La millor opció és tenir-ho en un entorn controlat on no pugui prendre mal.
Els hàmsters, com a animals exòtics, tenen unes necessitats especials de calor i llum que hem de tenir en compte en cada cas. Si no tens clar com cuidar-lo a Santa Marta podem ajudar-te. Simplement contacta'ns.