Beneficis de l’esterilització en gats i gates

2021-12-09

L'esterilització del nostre gat o gata comporta grans beneficis tant pels felins com per a nosaltres, ja que ajuda a prevenir i evitar malalties així com problemes de conducta relacionats amb les hormones sexuals.

L'esterilització també és important per disminuir les ventrades no desitjades que sovint porten a l'abandonament dels gatets. Segons la Fundació Affinity https://www.fundacion-affinity.org/observatorio/infografia-el-nunca-lo-haria-2019-estudio-abandono-adopcion-perros-gatos-espana cada any s'abandonen més de 34 mil gats a l'estat espanyol. Així, amb l'esterilització dels nostres gats i gates, ajudem a controlar la població de gats de carrer.

Beneficis de l'esterilització en gates

Els beneficis de l'esterilització en les gates femelles són molts, tant per la seva salut com per a la conducta:

 • Beneficis de l'esterilització en la salud de les gates:
 • Reducció de la probabilitat de patir tumors cancerígens de mama.
 • Elimina el risc de patir malalties relacionades amb l'úter o els ovaris, com ara la metritis o el càncer.
 • Redueix el risc de patir malalties hormonals.
 • Beneficis de l'esterilització en la conducta de les gates:
 • Redueix el marcatge de la gata en zel amb orina, femta o esgarrapant.
 • Evita els miols escandalosos de la gata quan està en zel.

Beneficis de l'esterilització en gats

Com amb les gates, l'esterilització dels gats mascles repercuteix en millores en la salud i el comportament:

 • Beneficis de l'esterilització en la salud dels gats:
 • La castració elimina el risc de patir malalties relacionades amb els testicles com el càncer.
 • Al reduir la tendència a escapar-se i rondar pel carrer, redueix la possibilitat d'atropellaments, mossegades de gossos o per baralles amb altres gats que poden transmetre virus que provoquen malalties greus, com ara el de la leucèmia o el de la inmunodeficiència felina.
 • Beneficis de l'esterilització en el comportament dels gats:
 • Redueix la possibilitat d'orinar fora del seu lloc habitual ja que no requereixen del marcatge del seu territori.
 • Seguint amb el territori del nostre gat, evitarà les baralles més fàcilment.

Quan has d'esterilitzar la teva mascota?

Els gats i les gates no poden ser massa petits per fer l'esterilització. La millor opció en qualsevol cas es fer-ho abans que l'animal no hagi arribat a la maduresa sexual. En el cas de les gates, arriben a la maduresa entre els sis mesos i un any i en el cas dels mascles poc més tard. Bo i així, recomanem fer una visita als nostres veterinaris de Santa Marta especialitzats en felins per fer un examen previ i valorar quan fer la intervenció.

En què consisteix l'esterilització en gats i gates

L'esterilització en gats mascles consisteix en una operació molt senzilla i molt poc invasiva en la que s'extirpen els testicles mitjançant una petita incisió a l'escrot.

L'esterilització en gates és més complicada que amb els gats mascles, doncs s'ha de fer una incisió a l'abdomen per realitzar una ovarihesterectomia. Operació que consisteix en l'extirpació dels ovaris, les trompes de fal·lopi i l'úter.

A la Clínica Veterinària Santa Marta sempre realitzem proves prequirúrgiques per verificar que tot és correcte i que no hi hagi riscos afegits a l'anestèsia.

El postoperatori

Com els beneficis i l'esterilització, el postoperatori en les gates és diferent als dels gats. La diferència primordial és que, tal i com ja hem comentat, l'operació a les gates és més invasiva i necessiten més temps per recuperar-se. Els gats triguen 24 hores i les gates uns 3 dies.

Com l'operació a les gates necessita punts de sutura a l'abdomen, l'animal haurà de portar un con isabelí o un vestit fins que es treuen els punts, uns 10 dies després de la cirurgia.

Possibles complicacions

Després de l'operació poden aparèixer complicacions. Les podem detectar si el nostre felí presenta algun d'aquests símptomes:

 • Estat apàtic o excessivament inactiu. Pensa que l'han operat i potser pot estar menys actiu, però estem parlant de casos més extrems.
 • Si després de 48h el gat o la gata no ha ingerit cap aliment.
 • En el cas de la ferida quirúrgica estigui inflamada, envermellida o supura.
 • El felí te febre (més de 39°C).

Si hi ha cap problema et recomanem que contactis amb el veterinari. A la Clínica Veterinària Santa Marta de Mataró disposem de servei d'urgències 24h per si es presenten complicacions importants. Compta amb nosaltres per cuidar dels teus felins. 

Trucar
whatsapp